“Kan du ikke bage nogle pølsehorn, som ikke er tørre,
og hvor der ikke er sten i?”.
Sådan sagde min søn Sebastian, da han var mindre. Udsagnet dækker over, at jeg i min iver for at lave sundere bagværk, fik lavet det lidt til den tørre side, og med for mange kerner (deraf ordet sten :-). Jeg kunne selvfølgelig sagtens bage de almindelige hvide pølsehorn med fedt, sukker og hvidt mel, men da de også gerne skulle kunne fungere som noget, som skulle kunne komme i madpakken, ville jeg gerne lave dem i en sundere version. Efter at have eksperimenteret frem og tilbage, har jeg nu fundet frem til nedenstående opskrift på nemme og sunde pølsehorn, som er en grovere version af de klassiske pølsehorn, og som samtidig er præcis så bløde og luftige som børn godt kan lide dem – og ikke mindst uden sten :-).
Opskrift på nemme og sunde pølsehorn
Antal: 36 stk. (opskriften kan fint halveres, men jeg plejer at bage en stor portion og fryse ned)
Ingredienser:
- 1 pk. gær
- 900 ml. håndvarmt vand
- 3 tsk. salt
- 150 g havregryn
- 200 g rugmel
- 2 spsk olivenolie
- 2 æg
- 750-800 g hvedemel samt lidt ekstra hvedemel til æltning
- 1 æg til pensling
- Variation: Tilsæt evt. 2-3 fintrevne gulerødder
- Brunchpølser eller almindelige pølser som halveres
Rør gæren ud i vandet til det er helt opløst.
Salt tilsættes.
Herefter røres æg og olivenolien godt ud i blandingen.
Tilsæt havregryn og rugmel (og evt. gulerødder) og rør det godt sammen.
Så tilsættes hvedemelet lidt af gangen og røres godt ind i væsken.
Herefter tages dejen ud på bordet og æltes godt igennem (minimum 5 minutter). Brug gerne lidt ekstra mel til æltning hvis det er for klistret. Dejen skal kunne slippe bordet, men må samtidig ikke være for tung.
Lad dejen hæve tildækket i en stor skål i en times tid.
Dejen slås ned og deles i 4 kugler. Hver kugle rulles ud til en dej og skæres i 8 lige store stykker (a la trekanter). Læg en brunchpølse (eller en halv almindelig pølse) på den lange side og rul dejen om pølsen. Hvis du vil kan du også lægge en lille klat ketchup på midten af dejen inden du ruller den.
Lad pølsehornene hæve ca. 20 min. Pensles herefter med æg og bages ved 180 grader varmluft i ca. 15 minutter.
Så er der lette, luftige og sunde pølsehorni en lidt grovere version end de almindelige hvide. Pølsehornene kan fryses. I så fald skal de pakkes i frostposer, mens de stadig er lune, men først lukkes, når de er helt kolde.
Gode til madpakken, skovturen, børnefødselsdagen og lignende.
Mange hilsner Margit/Anemones Verden
PS/Har du spørgsmål til opskriften så er du meget velkommen til at kontakte mig her eller skrive spørgsmålet i kommentarfeltet. Hvis du søger flere sunde alternativer til madpakken end de sunde pølserhorn, kan du eventuelt prøve disse sunde pizzasnegle?
Hej
Kan jeg godt bruge grahamsmel isted for rugbrød ?
Kære Sine.
Ja det kan du sagtens. Jeg bruger selv ofte en kombination . God fornøjelse med dem. Mange hilsner Margit/Anemones Verden