gode råd til pasning af en pilea

Gode råd til pasning af en pilea og pilea stiklinger

Pileaen er en populær plante – også selvom det efterhånden er et par år siden den fik en renæssance. Jeg er vild med den – den er flot grøn hele året og så er den let at passe! Jeg er ikke begavet med grønne fingre, men jeg har virkelig haft stor succes med mine pilea, og har lavet over 40 nye planter fra min oprindelige plante. Så derfor vil jeg dele mine oplevelser og gode råd til pasning af en pilea ud devisen, at hvis det kan lykkes for mig, kan det lykkes for alle :-).  Det er vigtigt for mig at sige, at mine råd er baseret på mine egne planter, så jeg skal ikke kunne sige, om det er anderledes for andre, men jeg håber, at mine erfaringer er brugbare. Du er desuden velkommen til at hente en gratis pilea stikling. Se hvordan nederst i indlægget.

Gode råd til pasning af en pilea

 • Min pilea står aldrig i direkte sollys. Det giver blege og visne blade, som bliver gullige. De skal stå lyst men altså ikke direkte i solen.
 • Pileaen vokser efter lyset og derfor kan du med fordel vende din plante en halv omgang en gang imellem, hvis de står i et vindue, da du så får en mere symmetrisk og ensartet plante.
 • Jeg vander dem ca. en gang om ugen. Jeg vander dem så jorden er fugtig, men de må endelig ikke overvandes og må gerne tørre lidt ud mellem lidt vandingerne. Det er tydeligt at se, når de trænger til vand, da stilkene så hænger mere end ellers.
 • De fleste af mine pileaer står i krukker, hvor vandet kan løbe fra for at undgå at stilkene drukner. Man kan evt. med fordel lægge lidt Leca-sten nederst i potten. Men det kan også fint lade sig gøre at plante dem i potter/glas, som ikke har hul i bunden. Der skal man bare være lidt mere opmærksom på at undgå overvanding.
 • Jeg fjerner altid eventuelle halvvisne og gullige blade. Både fordi de ikke ser så kønne ud, men også så planten ikke bruger unødige kræfter på disse. Det er min erfaring, at hvis bladene først er blevet gullige, så bliver de ikke grønne igen.
 • Det er vigtigt, at der er god plads til planten. Min moderplante står i en potte på ca. 18-20 cm i diameter og mine stiklinger i noget mindre. En god fingerregl er, at der skal være ca. 5 cm fra stilken og ud til kanten af potten, når pileaen er plantet i midten.

Gødning eller ikke gødning?

Jeg fik min pilea i september 2015 og har faktisk ikke plantet den om eller givet den gødning siden. Man vil kunne se flere steder, at det anbefales, at man gør det og jeg vil ikke afvise, at det vil give en god effekt, men det har ikke været nødvendigt for mig endnu.

Sådan tager du pilea stiklinger

Jeg har som sagt taget over 40 stiklinger fra min moderplante og har snart forsynet både familie og venner med de små planter :-). Her kommer min vejledning til hvordan du med succes får stiklinger fra din pilea:

Din pilea begynder på et tidspunkt at danne små skud, typisk inde ved stammen eller ude ved kanten af potten. Her kan du se hvordan det typisk ser ud:

Gode råd til pasning af pilea stikling

Når de er ca. 2-3 cm højre, kan du “brække” dem af HELT nede ved roden. Jeg gør som regel det, at jeg “graver” lidt ned ved stiklingen med fingrene og så knækker den af, så langt nede under jorden som muligt. Tag gerne noget jord med. Her kan du se stiklingen, når den er knækket af:

Herefter skal stiklingen sættes i fugtig jord. Jeg laver et lille hul i jorden og sætter stiklingen derned og dækker hullet til med jord igen.

Jeg planter jeg dem typisk i en sort engangspotte af plastik, hvor vandet kan løbe fra. Men de kan også plantes direkte i en lille pæn potte, som kan stå fremme.

gode råd til pasning af en pilea stikling

Og så er det bare at passe sin pilea stikling som den almindelige plante, dog skal jorden helst være fugtig hele tiden (men ikke overvandes!) og stiklingen skal have godt med lys.

Efter nogle uger (om vinteren tager det længere tid), begynder pilea skuddet at danne sit eget rodnet og stiklingen begynder at vokse. Her kan I se hvordan de ser ud, når de har lavet rodnet og har vokset sig større. Fra stiklingen blev taget til pileaen fik denne størrelse, er der gået ca. 4 uger.

pilea skud

Når dine stiklinger er blevet ca. 7-10 cm høje skal de ud af de små potter og over i en større potte. Jeg plejer at gøre jorden ved stiklingen meget fugtig og så tager jeg hele “klumpen” og putter i ny jord i den nye potte. Husk løbende at tjekke at din pilea har godt med plads, så vokser de bedst.

Få en gratis pilea

Jeg håber, at du har kunnet bruge de gode råd til pasning af en pilea. Jeg har næsten altid udvoksede stiklinger, da alle mine planter sætter stiklinger løbende. Disse giver jeg gerne væk, så de kan komme andre til gode. Hvis du vil have en gratis pilea stikling, skal du bare skrive det i kommentarfeltet til dette indlæg (skal hentes i Lynge/Nordsjælland så længe lager haves). Sidste gang fik jeg 12 stiklinger på én gang, så skriv endelig :-).

TIP: En lille pilea stikling i en sød potte er en super fin gave. Du kan f.eks. bruge de fine bonbonniere fra Lyngby Porcelæn. Hvis du gøre lidt ekstra ud af det, kan du få inspiration til en personlig indpakning her.

Kærlig hilsen Margit/Anemonesverden

Du er velkommen til at dele....Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedIn

14 thoughts on “Gode råd til pasning af en pilea og pilea stiklinger

  1. Ja, du er meget velkommen i morgen i det tidsrum. Adressen finder du under “kontakt”.
   Mange hilsner Margit

 1. Jeg vil elske at få et par stiklinger. Min moderplante giver ingen stiklinger. Ved ikke hvorfor…
  kommer du i nærheden af Bagsværd, København, Albertslund eller Rødovre?

  Skriv gerne mail. På forhånd mange tak 🙂

  1. Kære Tine.
   Jeg kommer desværre ikke lige der forbi. Men du er meget velkommen til at hente et par stykker her hos mig i Lynge . Skriv til mig på 25160862, så kan vi aftale nærmere.
   Kh Margit / Anemones Verden

 2. Hej

  Jeg har to pilea, som begge vokse op af og bliver lidt ranglede. Kan jeg gøre noget ved det?

  Venlig hilsen

  Dorte

  1. Kære Dorte. Jeg beklager mit sene svar. Jeg har også haft et par pileaer, som bliver ranglede. Jeg har desværre ikke haft held med at få dem “almindelige” igen. Så her kan jeg desværre ikke hæjlpe dig. Hvis du bor i nærheden af mig, er du velkommen til at komme forbi og hente en stikling. Mange hilsner Margit / Anemones Verden

 3. Hej Margit . Min pilea har nogle blade i bunden der er svagt gule i kanten, kan du evt. fortælle mig hvad de fejler? Mange hilsner Eileen

  1. Kære Eileen.
   Tak for dit spørgsmål. Jeg har selv haft lidt problemer med gule kanter, hvis pilea står for meget i direkte sol. Det ved jeg ikke om er tilfældet med dine, men prøv at stille dem lidt i skygge og se om det hjælper? Ellers prøv at sende mig et billede af dem på margitfriis1973@gmail.com så kigger jeg gerne på dem. Mange hilsner Margit / Anemones Verden

 4. Hej Anemonesverden,
  Hvordan kan det være at pileaen taber bladerne?
  De virker sunde og har ikke grønne.
  Vander 1 gang ugen.
  Håber du kan hjælpe?
  Vh Signe

  1. Kære Signe. Tak for dit spørgsmål. Her om vinteren når der ikke er så meget sol, vander jeg selv kun mine pileaer ca hver 14. dag da jorden ellers bliver for fugtig og de har godt af at tørre ud en gang imellem. Jeg har dog selv også måtte fjerne nogle blade engang imellem som egentlig ser sunde nok ud. Det tror jeg er helt normalt, men det må selvfølgelig ikke være for mange. Du er velkommen til at sende mig et billede af din plante hvis jeg skal kigge på den? God dag! Mange hilsner Margit

 5. Hej, jeg bor i Jylland, så det er lidt langt væk at hente en gratis. Men vil høre, hvor langt ned klipper du de stilkninger, som er ved at blive gule? Har ikke investeret i en pilen endnu, men har flere gange tænkt på at skaffe én. Da de er lidt specielle. Vh. M.

  1. Kære Majbrit.
   Tak for dit spørgsmål. De gule stiklinger forsøger jeg ikke at få liv i, da det sjældent lykkes. Så dem vil jeg bare klippe af helt nede ved roden af stiklingen, for at undgå at den trækker kraft ud af planten.
   Sig til hvis du kommer på disse kanter – så er du meget velkommen til at komme og hente en stikling.
   Mange hilsner
   Margit / Anemonesverden

 6. Hej Majbrit.

  Tak for de finde råd. Jeg har bestemt ikke grønne fingre og det lykkes mig altid at dræbe mine planter. men heldigvis har jeg formået at holde liv i min pilea i godt 5 måneder. Det undre mig at den slet ikke vokser, eller i hvertefald MEGET langsomt. den taber blade ret ofte, hved du hvad det kan skyldes? jeg prøver at vande dem en gang om ugen, og står heller ikke i direkte lys.

  Mange hilsner Gulistan.

 7. hej, jeg fik min pilea i februar 2018, og jeg har allerede mange aflæggere, og moderplanten står med blomster. Jeg kan ikke sige, hvad jeg gør, men jeg giver den lidt vand, når jeg synes den trænger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *